Styrelsen 2018: Carola Ahlsson

Carola Ahlsson, Ekerö:
Kan du nämna en målbild eller önskan som du arbetar för?

Jag arbetar för att inga barn ska må dåligt i skolan på grund av att de inte får lära sig utifrån sina förutsättningar. Jag ser det som att det kräver en förändring av det svenska skolsystemet och förändring av lärarutbildningen men framför allt en attitydförändring i samhället.

Berätta lite om dig själv!

Jag är född och uppvuxen på Åland och flyttade till Uppsala för studier efter ett år i Frankrike. Med civilekonomexamen i bagaget flyttade jag till Stockholm, där jag träffade min man och vi har fått två söner. Jag älskar att sjunga, yoga och vara på havet. Jag jobbar inom IT-branschen, har en podcast som heter HSP-podden och har startat en lokal föräldragrupp för föräldrar med särskilt begåvade barn inom Ekerö kommun.

Mina tre största drivkrafter är: att skapa förbättringar, att ta fram saker som är sopade under mattan, ställa dem på bordet i fullt ljus och göra något åt dem samt tron på att vi människor vill göra rätt saker om vi kan.

 

Hur kom du i kontakt med särskild begåvning?

När min äldsta son på eget bevåg gjorde Illustrerad Vetenskaps IQ-test på nätet vid 9 års ålder och visade mig resultatet förstod jag att det var dags att börja läsa på. Och det var en ny värld som öppnade sig: hemliga föräldranätverk med flera tusen barn och föräldrar. Många barn som mådde dåligt, föräldrar som slet sitt hår i dialogen med skolan och många som var sjukskrivna på grund av utmattning. Det var en chock!

 

Vad tycker du är en viktig fråga att arbeta med i riksförbundet?

Att synliggöra särskild begåvning så att det är helt naturligt att alla ska få den utbildning de behöver.

Särskild begåvade barn får lära sig bara om de har tur och/eller engagerade föräldrar som har möjlighet att driva deras skolgång. En anledning till detta – och till att nätverken är hemliga – är att det är så laddat att prata om IQ. Ingen vill vara den där ”föräldern som tror att ens barn är så himla smart”. Det är som att säga att mitt barn är värt mer än ditt. I vårt samhälle är det okej att prata om sitt barns fotbollsmeriter, men inte om hur mycket böcker barnet slukar. Vi blandar ihop människovärde med IQ, vilket är helt galet! Alla människor är olika, men ändå lika mycket värda, och alla har något att bidra med! Jag vill jobba för att det ska vara en självklarhet i vårt samhälle.

 

Har du något positivt minne, eller en positiv erfarenhet, när något blev bra för dig eller ditt barn, sett ur perspektivet särskild begåvning?

Min son mådde så dåligt under en period att hans mentor sade att ”han slocknar mer och mer” och själv sade han ”jag orkar inte leva”. Då införde mentorn schack på schemat och plötsligt hade vi en glad kille hemma som gick och sjöng när han plockade ur diskmaskinen! Tänk att en så liten förändring kan göra så stor skillnad!

 

Vad skulle du vilja ge för råd, till en lärare som vill möta sina särskilt begåvade elever på ett bra sätt? Vad är kanske det viktigaste?

Att kontinuerligt prata med eleven och föräldrarna och att involvera eleven i upplägg av lektioner och acceleration, plus att testa, testa och testa igen. Barnet kommer troligen inte att reagera enligt förväntan. Och att särskilt begåvade barn inte alltid motiveras av fördjupningsuppgifter, men troligen av ämnesövergripande uppgifter som har ett mål och en mening.

 

Vad skulle du vilja ge för råd till en förälder som anar att barnet är särskilt begåvat?

Gå med i Filurum och GCP som är föräldranätverk för att utbyta erfarenheter. Om du är osäker i dialogen med skolan, gör ett WISC-test så att du har ett psykologutlåtande med rekommendationer att luta dig emot. Jag tycker egentligen inte att det ska behövas, men för mig gjorde det hela skillnaden, annars hade jag aldrig anat vad jag skulle lyfta fram i dialogen med skolan.

 

Vilket råd skulle du vilja ge till ett särskilt begåvat barn?

Du är en fantastisk person, men din omgivning förstår kanske inte det? Det kan vara skönt att veta att det finns fler barn som är som du – och som kanske mår som du. Och det finns faktiskt människor i vuxenvärlden som förstår vad du går igenom, och som kämpar för att du ska få det bättre. Har du ingen vuxen att prata med, om det här? Kontakta någon av oss!

 

Finns det något mer som du vill säga?

Kom igen Sverige, det är dags att sluta diskriminera särskilt begåvade barn!

Och vem vet, om de får lära sig, må bra och utvecklas till sin fulla potential kanske de kan skapa fantastiska möjligheter åt mänskligheten i framtiden!?